blogberichten

Welkom op mijn blogpagina! 
Via deze weg wil ik jou graag verder wegwijs maken in de wereld van lifestyle familiefotografie en deel ik handige tips en weetjes in verband met de fotoshoots die ik aanbied.


Jullie hebben net een kindje gekregen en beginnen aan een nieuw hoofdstuk in jullie leven. Als mama van 2 dochtertjes weet ik hoe belangrijk het is om beelden te laten maken van die periode. Ik kijk er nog steeds met een weemoedig en gelukzalig gevoel naar terug. Ook de ervaring van de fotoshoot zelf is een herinnering die ik voor altijd zal koesteren, en vooral omdat de beelden gemaakt werden in onze eigen woonkamer.

Waarom is het nu eigenlijk zo fijn om een newborn fotoshoot te laten doorgaan in je eigen thuisomgeving?
Dat vertel ik je in dit blogbericht. Ik som voor jou even de 5 voordelen op van een lifestyle newbornshoot in je eigen thuisomgeving:

Bij een shoot in jullie eigen thuisomgeving wordt jullie nieuwe ritme niet (of toch niet te hard) verstoord. Jullie zijn thuis in jullie eigen ‘habitat’ en moeten niet wennen aan een nieuwe omgeving.

Daardoor zullen jullie ook meer op jullie gemak zijn, en dat voelt jouw kindje ook, wat weer resulteert in meer natuurlijke en ontspannen foto's.

5 voordelen van een newborn fotoshoot in je eigen thuisomgeving

1. Vertrouwde omgeving

Zeg nu zelf, voor zo’n ieniemienie klein mensje heb je toch echt wel een berg aan spullen nodig. Als je de fotoshoot thuis laat doorgaan hoef je niet eens de deur uit.

Geen “gesleur” met de autostoel, verzorgingstas en extra kledij want jullie hebben gewoon alles bij de hand. Je kan snel even wisselen van outfit of even pauzeren voor een voeding of voor het verschonen van een luier. Dit alles zonder op voorhand een hele lijst aan te leggen van wat je allemaal mee moet nemen.

Je kan als ouder echt ontspannen en genieten van de ervaring van de fotoshoot in plaats van je zorgen te maken over de ‘logisitieke’ problemen.

2. Flexibiliteit en comfort

3. Broers of zussen

Zo leuk als herinnering voor later: jullie eigen huis en thuisomgeving staan voor een stukje mee op beeld. Zelfs het wiegje en de doopsuiker kunnen mee op de foto.

Dit zorgt ervoor dat er echt een verhaal kan verteld worden, het verhaal van die eerste weken met jullie kindje, het verhaal van jullie nieuwe gezin.

Oudere kindjes mogen natuurlijk niet ontbreken op de foto’s tijdens jullie newborn shoot.

Bij een shoot in jullie eigen leefwereld kunnen zij kiezen wanneer ze mee op de foto komen en hebben ze minder snel het idee dat het een verplicht nummertje is.

Zijn ze het shooten weer eventjes beu, dan kunnen ze gewoon lekker gaan spelen met hun eigen speelgoed.

4. Unieke setting

5. Echte en intieme momenten

Bij lifestyle newbornfotografie draait om het vastleggen van intieme momenten tussen jullie kindje en jullie gezin.

Thuis kunnen deze momentjes spontaan ontstaan, waardoor de foto's een oprecht beeld geven van de dynamiek in jullie gezin.
Jullie hoeven niet uit jullie 'cocon' te breken waardoor er ruimte is voor emotie en connectie.

Wat dan met de styling en de inkleding van de locatie? Vind je misschien dat jullie woonkamer niet de ideale styling heeft voor de fotoshoot? Dan zijn er nog andere kamers die de perfecte omkadering voor een newborn shoot kunnen zijn zoals jullie eigen slaapkamer of de slaapkamer van jullie pasgeboren kindje.

Naargelang  de fotograaf die je kiest zijn er verschillende styling props die kunnen meegebracht worden naar jullie fotoshoot. Dit kan gaan van dekentjes, tot een rieten mand, tot kleding uit een client closet.

Zijn jullie benieuwd hoe een Newborn fotoshoot er bij Anke Sol Fotografie aan toe gaat? Neem dan zeker een kijkje op de website of vraag een brochure aan via het contactformulier.
ontdek hier de newborn fotoshoot 'hallo baby'

vraag hier de newborn brochure aan

Zou jij graag mooie gezinsfoto’s laten maken, maar durf je die stap niet te zetten omdat je niet goed weet wat je mag verwachten?

Als fotograaf stuur ik jullie tijdens de fotoshoot aan via opdrachtjes en zorg ik voor de geschikte locatie en setting, maar met deze 3 tips in je achterhoofd ben jij al een stapje vooruit op de feiten en zorg jij mee voor de meest spontane en emotievolle foto’s van jullie gezin.


Kruip vooral lekker dicht bij elkaar of tegen elkaar aan. De meeste mensen hebben de neiging om statisch naast elkaar te gaan staan voor een gezinsfoto. Op zich niets mis mee, maar dit komt achteraf op beeld nogal afstandelijk over.
Met deze kleine trucjes zorg je voor beelden vol connectie en emotie:

- Neem elkaar vast, leg jullie armen om elkaar, zoals je elkaar ook thuis zou knuffelen.

- Neem elkaars handen vast.

- Leg jullie handen op elkaar wanneer het kan.

- Neem je kindjes op de schoot.

- Laat de kindjes achter je komen staan wanneer je zelf neerzit en laat ze jou vastpakken rond je nek.

- Wanneer de kindjes op jullie schoot zitten: zet ze in het midden tegen elkaar aan en omarm hen

3 tips voor emotievolle gezinsfoto’s

1. DICHT BIJ ELKAAR & jullie handen

2. BEWEGING

Niets zo leuk als lekker knuffelen, spelen en ravotten, ook tijdens een fotoshoot!

Zitten jullie lekker dicht bij elkaar met de kindjes op de foto, dan mag je heus wel bewegen. Kietel de kindjes, fluister iets in hun oor, wissel de kindjes eens van plaats op jullie shoot.
Automatisch lokt dit korte gesprekjes uit, of hier en daar een lach, en kom je zo tot foto’s die de echte dynamiek binnen jullie gezin tonen.

Jullie hoeven ook niet heel de tijd dicht bij elkaar te ‘plakken’. Korte stukjes wandelen, of zelfs lopen lokken ook toffe momenten met sponante glimlachjes tot gevolg uit. Laat de kindjes eens naar je toe lopen, of smijt ze eens hoog in de lucht.

 Jullie maken oprecht plezier zo, en dat straalt af op de foto’s.

3. Kijken

Bij een gezinsshoot is het heel fijn om enkele gezinsportretten te maken, waarbij iedereen naar de camera kijkt.
Daarnaast is het eigenlijk niet nodig om heel de tijd in de camera te kijken en te lachen.

Willen jullie naast enkele gezinsportretten ook emotievolle foto’s? Kijk dan vooral ook veel naar elkaar.
Via korte opdrachtjes lok ik dit uit tijdens de shoot: “Kijk eens allemaal naar papa! En nu naar mama!”
Meestal vinden de kindjes dit heel grappig en komen er zo ook leuke momentjes tot stand.

Doorheen de shoot kunnen jullie dit zelf ook gewoon doortrekken: wandel of loop een kleine stukje en kijk of lach dan naar elkaar.
Zitten jullie te knuffelen, kijk dan eens goed in elkaars ogen, of sluit jullie ogen eventjes om helemaal op te gaan in het moment.


Ziezo, met deze 3 handige tips in je achterhoofd zorg je ervoor dat jouw foto's
emotie en connectie afstralen.

Denk altijd aan dit korte lijstje bij jullie volgede fotoshoot of bij het maken van je eigen gezinsfoto's:

~Kruip dicht bij elkaar en zorg ervoor dat jullie handen bij elkaar zijn
~Breng beweging in jullie foto's
~Kijken naar de camera mag, maar hoeft zeker niet altijd, kijk vooral ook naar elkaar!


Veel plezier!
meer informatie over een gezinsshoot vind je hier
Neem je kindjes op een rustig moment bij je en vertel wat jullie gaan doen. Leg uit wat een fotoshoot inhoudt en wat ze kunnen verwachten.

Vermeld dat er een fotograaf zal zijn die foto’s van hen zal maken terwijl jullie spelen en knuffelen. Vernoem ook de naam van de fotograaf; dat wekt meteen een gevoel van vertrouwen op.

Door op voorhand met hen hierover te praten en hun vragen te beantwoorden geef je hen een gevoel van controle. Daardoor kunnen je kindjes – en jij dus ook - ontspannen aan de fotoshoot beginnen.

Hoe jij in 3 stappen je kindjes kan voorbereiden op een fotoshoot

1. communicatie is key

2. Gebruik positieve en bemoedigende woorden

Wanneer je met de kindjes vooraf praat over de shoot, vermijd dan negatieve woorden zoals ‘moeten’, ‘flink zijn’, ‘stilzitten’,…
Die woorden zullen onnodige druk en stress veroorzaken bij je kleintjes.

In plaats daarvan focus je op de leuke aspecten van de fotoshoot en moedig je je kinderen aan om zichzelf te zijn en plezier te hebben. Gebruik bijvoorbeeld woorden als "we gaan samen spelen op de heide” of "we gaan plezier maken in het bos", maar vermeld ook af en toe “dat er foto’s gemaakt zullen worden”.

Vertel ook waarom het zo leuk is om die foto’s later te hebben. Je kindjes kunnen er zelf nog vaak naar terug kijken,
en dat vinden kleine kindjes echt geweldig.

3. Probeer zelf ontspannen naar de shoot te komen

Kindjes voelen het vaak aan wanneer je zelf stress hebt. Als jij als ouder ontspannen en positief bent, zullen je kinderen zich ook meer op hun gemak voelen.

Probeer dus zelf kalm en ontspannen te blijven, zelfs als er iets niet helemaal volgens plan verloopt tijdens de shoot. Dit zal een positieve invloed hebben op de sfeer en ervoor zorgen dat de fotoshoot een leuke en ontspannen ervaring wordt voor jullie allemaal.

yes! ik voel me helemaal klaar voor een fotoshoot!
“Een fotoshoot boeken? Ben je gek! Daar waag ik mij niet aan met mijn kinderen, die kunnen niet stilzitten en poseren.”

Klikt dit bekend in je oren?
Stuur die gedachte maar snel wandelen, want als jouw kinderen goed voorbereid zijn op een fotoshoot,
dan gaat het als vanzelf!

Probeer je ook eens even te verplaatsen in de leefwereld van jouw kleuter of kind:
 Je ouders rijden met jou ergens naartoe, jullie stappen uit en er staat iemand vreemd te wachten jou. Die persoon gaat met jou mee en duwt haar camera bijna in je gezicht. Je ouders zitten te roepen dat je moet lachen en dat je moet stilzitten, terwijl jij helemaal niet weet wat de bedoeling is en wie die mevrouw is.

Zo moet het ook aanvoelen voor jouw kindje(s)… tenzij je hen vooraf goed informeert en voorbereid.
Met deze 3 concrete stappen kan jij aan de slag hiermee:

Ziezo, met deze 3 erg simpele maar zeer doeltreffende tips zorg jij ervoor dat jullie kindjes optimaal kunnen genieten wanneer jullie een fotoshoot boeken.
Happy kids = happy parents, toch? 😊

Verzenden

Vul dit contactformulier in als je nog vragen zou hebben.
Shoot!

Ik bekijk je berichtje en kom zo snel mogelijk bij je terug.

Verzonden!

@ankesolfotografie

Volg me op Instagram

Menu